Om du kämpar med det administrativa

Ibland kan det vara en utmaning för fotografer att hitta en balans mellan det fotografiska och det administrativa, men tyvärr måste vi ändå hantera kunduppföljning, marknadsföring, fakturering, bokföring och allt icke-kreativt under veckans gång för att vara framgångsrika som egenföretagare eller frilansare. Tricket är att hitta ett kul sätt att jobba på. Eftersom fotografer och många andra kreativa yrken ofta jobbar solo kan det bli lite rundgång ibland, speciellt om man jobbar hemifrån.

Vi känner några fotografer som har bildat en grupp som arbetar på co working space stockholm varje måndag. De dedikerar den dagen åt admin och de jobbar alla var för sig, men de delar på ett stort skrivbord och får känna den där kontorskänslan som gör att det är lättare att koncentrera sig ibland. Sedan äter de lunch tillsammans på den fina restaurangen, tar en fika på eftermiddagen och utbyter idéer under dagen gång. Under resten av veckan kommunicerar de med klienter, fotograferar, redigerar, osv. Det funkar jättebra för dem att ta hand om admin och marknadsföring på måndagarna, eftersom det frigör resten av veckan.

Coworking är också väldigt socialt tack vare att man träffar folk inom olika branscher och verksamheter i en öppen, stimulerande och inspirerande miljö. Alla är där för att jobba, men på ett lite härligare och skönare sätt än vad man normalt sett förknippar med kontorslivet. Därför passar det perfekt för många kreativa människor, som tenderar att behöva bolla lite med andra då och då, och som annars ofta jobbar hemma för sig själva i väldigt stor utsträckning.