Tips för fina arkitekturbilder

Hur kommer det sig att vissa lyckas få till så otroligt snygga arkitekturbilder? Det finns några viktiga riktlinjer som man kan följa för att fånga essensen av en byggnad. Ett av de vanligaste metoderna går ut på att hitta symmetri i en byggnad eller ett landskap, vilket skapar väldigt effektfulla bilder! Här kan det vara smart att använda sig av ett stativ, eftersom det är viktigt att det blir exakt rätt på millimetern.

Ett annat smart tips är att konvertera bilden till svartvitt. Det fungerar riktigt bra med arkitekturbilder på t.ex. ett hotell i Stockholm eftersom de sällan bjuder på fantastiska färger och det minskar även störningar i bilden som annars kan skapa distraktion. Svartvita foton är eleganta, sofistikerade och stämningsfulla.

Sedan är det få typer av fotografi som har så låg acceptansnivå för störningar som just arkitektur. När vi fotar människor, landskap, evenemang etc. rör det sig om dynamiska och organiska kompositioner som ska vara fulla av liv och i naturen finns det knappt några raka linjer. Där handlar det snarare om att hitta en rytm i toner, färger, former och stämning för att ett foto ska kännas optimalt. Men i arkitekturen är det raka linjer som gäller helt enkelt. Det är i grunden statiskt och icke-organiskt, vilket speglas i din representation av platsen eller byggnaden.

På nästa nivå kan man snöa in sig på olika objektiv och utveckla sitt unika fotografiska språk med hjälp av tekniska hjälpmedel och förutsättningar. Här blir det väldigt spännande att låta de olika byggnaderna komma i harmoni med ditt konstnärliga uttryck!